Cum ne protejăm ochii împotriva dispozitivelor digitale - recomandări de la Optica Dr. Pîrgă

Distanțarea socială a crescut silențios apropierea tot mai periculoasă de dispozitivele digitale. Petreceam și înainte mult timp în compania ecranelor digitale, fie la serviciu, fie pentru a ne relaxa, însă, în ultima vreme, ecranele ocupă tot mai mult loc în viața noastră. La fel de îngrijorător este și că ecranele digitale amenință tot mai mult și ochii copiilor noștri, prinși și ei în această lume digitală.

“Timpul de ecran”, așa cum i se spune, a crescut semnificativ. Implicit, a crescut și riscul la care sunt expuși ochii noștri. Dar atenția pe care o acordăm sănătății vizuale? Cel mai probabil, nu, iar acest lucru ar trebui să ne pună pe gânduri. Cum poți să ai grijă de ochii tăi, în această perioadă? Răspunsul vine de la dr. Horia Pîrgă, Medic Primar Oftalmolog, Doctor în Științe Medicale.

Cum ne protejăm ochii – recomandările unui medic oftalmolog

Salutare, dragi prieteni!

După cum se poate observa cu ușurință, traversăm cu toții o perioadă dificilă, în care lumea digitală a câștigat din nou, dacă mai era cazul, teren în disputa cu lumea reală, a cuvintelor rostite, a strângerii de mâini sau a îmbrățișărilor. Consider că ar fi oportun, în acest context, să vin în întâmpinarea voastră cu informații utile despre efectele expunerii necontrolate și neprotejate la lumina naturală și/sau artificială.

Poate vi se pare neverosimil, dar numai 7% din populația lumii asociază expunerea la lumină cu bolile oculare. Înainte de debutul pandemiei, existau mai multe studii care sugerau că 60% din oameni petrec peste 6 ore/zi în fața unui dispozitiv digital. Sunt convins că, în ultima perioadă, statisticile au intrat pe o pantă ascendentă.

Simptome ca vedere încețoșată, dificultăți de focalizare, ochi uscați și iritați, dureri de cap, gât și spate sunt din ce în ce mai întâlnite în viața de zi cu zi și se reunesc sub denumirea de sindromul vederii la computer.

În acest sens, aș dori să vă ofer câteva sfaturi și sugestii pentru protejarea sănătății oculare în fața ecranelor digitale:

  • Luați în considerare să reduceți luminozitatea ecranului;
  • Schimbați culoarea de fundal de la alb strălucitor, la gri rece;
  • Curățați ecranul – un ecran fără praf sau pete reduce strălucirea;
  • Diminuați lumina înconjurătoare;
  • Reglați poziția ecranului – indiferent de tipul de dispozitiv, ecranele digitale ar trebui să fie întotdeauna direct în fața voastră și puțin mai jos de nivelul ochilor;
  • Creșteți dimensiunea textului;
  • La fiecare 2 ore de expunere la lumină digitală, luați o pauză de 5-10 minute;
  • Limitați timpul petrecut în fața unui ecran digital – părinții ar trebui să supervizeze și să limiteze accesul copiilor și, în paralel, să reducă și ei timpul petrecut în fața unui ecran, atât pentru propria sănătate, cât și pentru a le oferi copiilor un bun exemplu;
  • Purtați ochelari de calculator.

Indiferent de vârstă, limitarea expunerii la lumina digitală și protejarea vederii vă vor asigura mulți ani de sănătate vizuală.

În speranța că aceste informații vă vor fi utile, vă urez sănătate maximă și la o cât mai grabnică revedere!

Optica Dr. Pîrgă – Vezi altceva!

Distribuie articolul  
Timpul alocat dispozitivelor digitale a crescut. Cum ne protejăm ochii?