“Hoțul silențios al vederii”, glaucomul, este o afecțiune oculară care, fără a ține cont de vârstă, face ravagii în întreaga lume, numărul bolnavilor de glaucom fiind estimat, la nivel mondial, între 65-105 milioane, potrivit datelor Societății Române de Glaucom. Mai mult, 10% din persoanele diagnosticate cu glaucom sunt deja în stadiul de orbire bilaterală, glaucomul fiind a doua cauză de orbire la nivel mondial.
Mai îngrijorător este faptul că, de cele mai multe ori, persoanele care suferă de glaucom (“apa neagră”, în folclor) nu știu că au această boală, iar asta întrucât glaucomul este o afecțiune asimptomatică, care se instalează silențios și progresează lent. În majoritatea cazurilor, primele simptome ale glaucomului sunt sesizate într-un stadiu avansat al bolii, atunci când tulburările de vedere au un caracter ireversibil.
Mai frecvent în rândul persoanelor cu vârste de peste 40 de ani, glaucomul poate afecta orice categorie de vârstă, nu doar adulții și bătrânii, ci atât copiii (glaucomul infantil), cât și tinerii (glaucomul juvenil). Potrivit specialiștilor, această afecțiune oculară poate fi clasificată după cum urmează: glaucom congenital, glaucom primitiv cu unghi închis/deschis, glaucom secundar cu unghi închis/deschis.
Cauzele principale care duc la apariția glaucomului sunt reprezentate, în principal, de moștenirea genetică și tensiunea intraoculară ridicată. Riscul apariției glaucomului crește odată cu vârsta și poate fi accelerat, susține Societatea Română de Glaucom, de alte boli și/sau factori de risc: miopie, diabet zaharat, hipertensiune arterială, migrene, traume anterioare la nivelul ochilor, sindrom Raynaud.
Instalându-se silențios și progresând lent, glaucomul este conștientizat foarte târziu, într-un stadiu avansat al afecțiunii, atunci când pacientul descoperă și unul dintre cele mai frecvente simptome ale glaucomului: îngustarea câmpului vizual. Modificările nervului optic și câmpul vizual îngustat au impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi și pot cauza probleme de orientare și/sau accidente.
Cum primele simptome ale glaucomului apar foarte târziu, vizitele frecvente la un cabinet oftalmologic sunt extrem de importante, iar asta prin prisma faptului că o consultație oftalmologică poate depista și diagnostica din timp glaucomul. Un diagnostic corect, completat de un tratament prescris de un medic oftalmolog, împiedică evoluția glaucomului și previne orbirea pacientului.
Bazându-se pe aparatură medicală de ultimă generație și pe o echipă de opticieni profesioniști, cabinetul oftalmologic Optica Dr. Pîrgă, din Slobozia, oferă acces facil la investigațiile oftalmologice cruciale în depistarea și diagnosticarea glaucomului: examinarea fundului de ochi, măsurarea tensiunii intraoculare, examinarea câmpului vizual (perimetrie computerizată), gonioscopie, determinarea acuității vizuale.
Din datele rezultate în urma investigațiilor, medicul oftalmolog poate depista și diagnostica glaucomul, poate stabili tipul de glaucom, cât de avansată este boala și care este tratamentul indicat. Nu aștepta ca tulburările de vedere să se acutizeze, mai târziu ar putea fi prea târziu. Programează online un consult oftalmologic complet la cabinetul Optica Dr. Pîrgă, din Slobozia, jud. Ialomița.