Nu puține sunt studiile care au demonstrat, de-a lungul timpului, gravitatea problemelor de vedere pe care le provoacă lumina albastră nu doar în rândul adulților, ci și în rândul copiilor. Dimpotrivă. Astăzi, însă, într-o perioadă în care contextul epidemiologic ne-a țintuit acasă, legătura dintre ochii copiilor și ecranele digitale a devenit mai puternică, din păcate. Dr. Horia Pîrgă, Medic Primar Oftalmolog, subliniază că, ținând cont și de școala online, sănătatea vizuală a copiilor presupune o atenție mai mare.
Ochii copiilor și ecranele digitale – recomandările medicului oftalmolog
De ceva vreme, mediile digitale – sisteme desktop, laptopuri, tablete, telefoane inteligente, console de jocuri și, nu în ultimul rând, televizoare -, reprezintă surse dovedite de lumină dăunătoare albastru-violet. Ele sunt utilizate tot mai frecvent și începând cu vârste din ce în ce mai mici. Astăzi, tinerii petrec mai mult timp cu ecranele digitale – în medie, șapte ore și jumătate pe zi -, decât alocă somnului sau școlii.
În copilărie, factorul principal de risc îl reprezintă supraexpunerea. Copiii îi imită pe părinții lor. Dacă părinții se uită mult la televizor, așa vor face și copiii. În timp, pot apărea fenomenele dependenței de lumea digitală. În afara problemelor vizuale, mai sunt descrise și fenomene precum slăbirea memoriei, dar și incapacitatea de exprimare coerentă în discuții offline.
Un alt factor suplimentar de risc la copii este permeabilitatea sistemului vizual. Pupila este mai dilatată, iar cristalinul, mult mai permisiv la radiațiile ultraviolete și albastru-violet. Efectul cumulativ al acestor expuneri de-a lungul vieții contribuie la accelerarea debutului unor afecțiuni oculare serioase, cum ar fi cataracta și degenerescența maculară legată de vârstă.
În cazul copiilor noștri, pe lângă orele multe petrecute în fața ecranelor digitale, a mai apărut o provocare: școala online. Aceasta presupune o expunere suplimentară la surse de lumină albastră – dăunătoare vederii -, pentru care cei mai mulți dintre copii și părinți nu sunt pregătiți.
Ce putem face? În primul rând, să adoptăm unele măsuri preventive de protecție a ochilor micuților noștri pacienți. Să limităm accesul lor la dispozitivele digitale, să învățăm împreună cu ei mai multe despre cât de nocivă este lumina albastră și să prevenim/tratăm tulburările de vedere provocate de aceasta.
Nu putem face, însă, aceste lucruri dacă noi, ca adulți, continuăm să tratăm superficial acest aspect. Când vom înțelege, în sfârșit, că ochelarii pentru calculator sunt o necesitate, nu un moft, când vom renunța să cumpărăm ochelari din supermarket, abia atunci vom realiza cât de mult cântăresc alegerile noastre.
Lentilele de calitate sunt dotate cu un filtru interferențial care asigură protecția selectivă. În acest fel, sunt oprite radiațiile ultraviolete și albastru-violet nocive la nivelul cristalinului și retinei, cu păstrarea luminii albastru-turcoaz, benefică vederii și bioritmului zilnic.
În episodul următor, voi reveni cu câteva recomandări practice și simple legate de utilizarea corectă a ecranelor digitale la copii.