Ochii copiilor și ecranele digitale în vremea pandemiei

În prima parte a articolului “Ochii copiilor și ecranele digitale în vremea pandemiei”, care poate fi (re)citit aici, Dr. Horia Pîrgă, Medic Primar Oftalmolog, a explicat cât de grave sunt problemele de vedere care se ascund în spatele luminii albastre, de ce sunt importante consultațiile oftalmologice frecvente, dar și ce alte afecțiuni pot apărea pe fondul utilizării necontrolate a ecranelor digitale. O pereche de ochelari pentru calculator și o serie de sfaturi practice pentru părinți și copii, pentru o mai bună sănătate vizuală, fac întotdeauna diferența.

Ochii copiilor și ecranele digitale – recomandările medicului oftalmolog

“Lasă-l, mamă, e copil tânăr, sănătos, ce nevoie are el de ochelari?” – Vi se pare cunoscută această afirmatie, ați auzit-o vreodată? Dacă DA, ar fi bine să știți că aproximativ 80% din problemele vizuale observate în cursul vieții unui adult au cauze apărute înainte de împlinirea vârstei de 18 ani. În acest context, e mai ușor de înțeles, probabil, necesitatea protecției precoce a ochilor copiilor noștri. Consider că este important de știut ce fel de lentilă le este prescrisă și, mai ales, de ce acea lentilă și nu alta.

În cele ce urmează, veți afla cele mai importante recomandări și sugestii cu privire la utilizarea mediilor digitale:

    • Setați o limită clară și stabilă pentru timpul petrecut zilnic în fața ecranului.
    • Încurajați copiii să petreacă o parte din timpul liber afară, în aer liber. Copiii care petrec mult timp în interior sunt mult mai susceptibili să dezvolte miopie.
    • Stabiliți zone fără ecrane digitale. De exemplu, nimeni din familie nu folosește telefonul în mașină, la restaurant sau la masa de seară.
    • Fără ecrane în dormitor când este ora de somn. Fără excepții!
    • Se recomandă 20 de secunde pauză la fiecare 20 de minute petrecute în fața unui ecran digital. De exemplu, după completarea unui nivel la jocurile video, se va privi pe fereastră timp de 20 de secunde.
    • Atenționați copiii să țină suportul digital mai departe de ochi – preferabil, între 45 – 60 cm.
    • Reamintiți-le să clipească atunci când privesc un ecran.
    • Utilizați lacrimi artificiale pentru combaterea sindromului de ochi uscat.
    • Adoptați, ca părinți, folosirea moderată a ecranelor. Arătați-le copiilor, prin propriul comportament, ce înseamnă să trăiești o viață bogată, variată și sănătoasă, în care toate obiceiurile sunt practicate cu moderație.
    • Faceți examene oculare periodice și protejați din timp, cu lentile de calitate, ochii copiilor dumneavoastră.

În încheiere, vă recomand să tratați cu maximă atenție și responsabilitate capcanele lumii digitale. Pe lângă problemele vizuale, aflate într-o creștere alarmantă, au fost semnalate și tulburări de memorie, de atenție și concentrare din ce în ce mai frecvente, precum și o aplatizare emoțională și o opacitate generală.

Optica Dr. Pîrgă – Vezi altceva!

Distribuie articolul  
Ochii copiilor și ecranele digitale în vremea pandemiei (II)