Ochiul roșu: conjunctivită sau hemoragie (sub)conjunctivală?

Am început, recent, o serie de articole cu privire la afecțiunile oculare care, în funcție de gravitate, pot fi tratate de acasă sau nu. Am vorbit despre cum să ne protejăm ochii împotriva dispozitivelor digitale – pe care, în această perioadă, le folosim tot mai mult -, dar și despre alergiile oculare simple. Astăzi, abordăm o altă problemă des întâlnită: ochiul roșu – conjunctivită sau hemoragie (sub)conjunctivală? Dr. Horia Pîrgă, Medic Primar Oftalmolog, abordează ambele ipostaze: inflamatorie și, respectiv, vasculară.

Conjunctivită – ce spune medicul oftalmolog?

Cunoscută și sub denumirea de “ochi roz” (“pink eye”), reprezintă o inflamație a conjunctivei, acel țesut clar și subțire care se întinde peste partea albă a ochiului. Conjunctivita poate fi cauzată de infecții bacteriene sau virale (contagioase), alergii, agenți chimici și boli generale asociate (necontagioase). Simptomele cele mai frecvent întâlnite sunt înroșirea ochilor; pleoape umflate și roșii; lăcrimare abundentă; mâncărime; senzație de arsură; secreții conjunctivale; ochi lipiți dimineața, la trezire; sensibilitate la lumină, senzație de corp străin.

În cazul conjunctivitelor contagioase, activitatea în colectivitate poate fi reluată, de obicei, la 24 de ore de la inițierea tratamentului antibiotic specific formelor bacteriene; în cazul conjunctivitelor virale, sunteți contagioși atâta timp cât durează simptomele. Ameliorarea senzațiilor neplăcute poate fi obținută acasă prin menținerea zonei curate, folosind apă și șervețele de igienă oculară, comprese reci, lacrimi artificiale. Tratamentul medicamentos este indicat de medicul oftalmolog, în funcție de factorul etiologic/declanșator.

Hemoragia (sub)conjunctivală – opinia medicului oftalmolog?

Această afecțiune se manifestă ca o pată roșie la nivelul conjunctivei, produsă de o mică ruptură vasculară. Într-o astfel de situație, nu veți avea simptome precum scăderea vederii, secreții conjunctivale sau dureri oculare. Singurul disconfort poate fi o senzație de zgârietură la nivel ocular. Cauzele pot fi multiple, cum ar fi: hipertensiunea arterială, diabetul, traumatismele, bolile de colagen, tulburările de coagulare etc.

Hemoragia (sub)conjunctivală reprezintă un semnal de alarmă cu privire la o posibilă afecțiune generală. De obicei, tratamentul nu este neapărat necesar. În acest sens, pot fi recomandate lacrimi artificiale și trofice vasculare. În cazul în care utilizați medicație anticoagulantă, consultați medicul curant. De cele mai multe ori, se vindecă fără probleme și fără sechele în 7-21 de zile, în funcție de dimensiunea inițială.

Gânduri bune și nu uitați că, dacă vă confruntați cu afecțiuni oculare, ne puteți scrie.

Optica Dr. Pîrgă – Vezi altceva!

Distribuie articolul  
Ochiul roșu: conjunctivită sau hemoragie (sub)conjunctivală?